Al 1000 initiatieven verder geholpen door initiatievencoaches - Stimuland

Al 1000 initiatieven verder geholpen door initiatievencoaches

In vier regio’s in Overijssel helpen initiatievencoaches van de provincie Overijssel bewonersinitiatieven met informatie, contacten en hulp bij het vinden van subsidies, financiële steun en fondsen. De coaches hielpen de afgelopen jaren meer dan 1000 initiatiefnemers in Overijssel.

Wat doet een initatievencoach?

Inwoners bedenken samen de mooiste initiatieven om hun omgeving mooier, groener of leefbaarder te maken. Want inwoners weten zelf het beste hoe zij hun omgeving aantrekkelijk willen houden of maken. Lokale initiatieven in Overijssel krijgen een duwtje in de rug van initiatievencoaches van de Provincie Overijssel. Zij helpen met informatie, nuttige contacten en met het vinden van subsidies, financiële steun en fondsen. Stimulander Giny Hoogeslag is al jaren initiatievencoach in de regio Salland en sinds kort is Stimulander Alle Postmus initiatievencoach in de regio Noordwest Overijssel. Maak hier nader kennis met Alle en met het werk van de initiatievencoaches.

Initiatievencoach Alle Postmus is de nieuwste coach: “Ik kan de mensen een stapje verder helpen, maar de mensen willen het toch voor het grootste deel zelf doen en daar ligt de kracht. Ik wil het niet overnemen.” Provincie Overijssel zond het onderstaande interview met hem in.

 

Wat is je achtergrond voordat je initiatievencoach werd?

Hiervoor heb ik 16 jaar voor Vereniging van Kleine Kernen gewerkt in Limburg, Noord-Holland. Daar begeleidde ik uiteenlopende dorpsprocessen. En om het rondje door Nederland af te maken heb ik de afgelopen jaren in Drenthe bij de Brede Overleg Kleine Dorpen (BOKD) gewerkt. Ik was daar adviseur dorpsbelangen en als een dorp of werkgroep een vraag had, konden ze bij mij terecht. Ik dacht met ze mee, maakte een stappenplan met ze, reikte hen een hand aan voor financiering of middelen. Toen was ik eigenlijk al een soort initiatievencoach.

 

Wat ga je meenemen van je jarenlange ervaring?

Het meest grappige vind ik altijd dat mensen zeggen ‘bij ons in de provincie doen we het anders’. Dat zeiden ze ook toen ik in Drenthe ging werken. Natuurlijk is de cultuur en de taal anders, en elke plek heeft zo zijn lokale eigenaardigheden. Ook binnen provincies zijn er verschillen. Ik wil maar zeggen, mensen benaderen dingen vanuit hun eigen behoefte en interesse en daar hebben ze een lokale inkleuring bij. En dat is alleen maar mooi. Ik ben heel benieuwd naar de lokale eigenaardigheden in de verschillende dorpen in Overijssel.

 

Wanneer is jouw doel bereikt als initiatievencoach?

Waar ik vanuit mijn functie de nadruk op wil leggen is het thema zorgen voor elkaar. Als ik vanuit mijn ervaring de initiatieven op een kaart zet met betrekking tot dit thema, is Noordwest Overijssel een witte vlek. Hier in Overijssel gaat het veel over ‘noaberschap’. Ik wil hier graag een extra duwtje op geven. Om de stippen samen wat meer te ontdekken of dat ik mensen kan inspireren om met dit thema aan de slag te gaan. Het gaat nog veel over het fysieke domein, in plaats van ‘hoe kijken we naar elkaar om’ of ‘welke netwerken kunnen we organiseren?’ Dit gaat over hoe je in het dorp met elkaar omgaat, dat vind ik heel belangrijk.

 

Hoe zie jij de toekomst van burgerinitiatieven?

Burgerinitiatieven zijn van alle tijden. Veel voorzieningen die je nu ziet, zijn ooit ontstaan vanuit het idee ‘we willen hier blijven wonen en daar horen bepaalde voorzieningen bij’. Bijvoorbeeld scholen, voorzieningen en verenigingen zijn zo ook ontstaan, dat is ondertussen helemaal normaal. Als je als overheid meer verwacht van inwoners, dan moet je ze ook een volwaardige plek aan tafel geven in de planvorming. Daartoe zijn ze ook in staat. Bijvoorbeeld in Luttenberg en Nieuwleusen tuigen inwoners hele grote projecten op en creëren ze zelfs hun eigen inkomsten. Maar er zijn ook dorpen of buurten die dit niet willen of kunnen, dan stroomt daar gewoon de energie minder of op een ander vlak. Het gaat het mooiste als de inwoners zelf hun eigen thema’s bepalen. En of dat nou duurzaamheid, cultuur en gezondheid is, of iets anders is. Maar geef ze wél een plek aan tafel als ze wel iets willen.

 

Waar word jij als initiatievencoach blij van?

Dat ik net even dat extra duwtje kan geven, niet door het over te nemen, maar door gewoon eventjes te prikkelen of door een ander inzicht te geven. Of de weg te wijzen naar een organisatie of naar middelen waar ze zelf niet aan gedacht hebben. Dat ze daarna gewoon weer zelf aan de slag kunnen en dat als ze de volgende keer weer een vraag hebben, het nu zelf kunnen oplossen. Ik denk dat dat het mooiste is. Zo zou ik het liefst willen werken.

 

Wat voor tip heb je voor de inwoners van Noordwest Overijssel die ook met een initiatief aan de slag willen?

Blijf altijd zelf de regie houden over je eigen wensen en ideeën, want dan heb je de meeste invloed, ook op het eindresultaat. Als je het overdraagt aan iemand anders, dan ben je dat kwijt. Bovendien kan dat zorgen voor frustratie in het proces. Blijf zelf in de lead. Blijf dicht bij jezelf. En als ik nog kan helpen, neem dan contact met mij op via telefoonnummer 06 26 790 753 of emailadres A.Postmus@overijssel.nl. Dan kijken we samen hoe we jouw initiatief verder kunnen helpen. Ik kom graag langs voor een kennismaking en het kost je niks!

Lees het originele artikel ook hier.