‘De lupineboon is een soort superfood met een hoge voedingswaarde. Vooral het relatief hoge eiwit- en vezelgehalte maakt het een zeer geschikte nutriëntbron voor herstellende patiënten in zorginstellingen en ziekenhuizen’, vertelt Marieke enthousiast. Met Lekker Lupine is zij één van de praktijknetwerken dat onderdeel is van het Versnellingsprogramma Eiwitteelt Overijssel.
Marieke, hoe is Lekker Lupine ontstaan?
‘Lekker Lupine zijn we vijf jaar geleden gestart vanuit de Rabobank Food Forward Challenge. Hier ontmoette ik André Jurrius, teler van Ekoboerderij de Lingehof. Ik werd geïnspireerd om mee te werken aan het zichtbaarder maken van de waarde van lupine voor de bodem, biodiversiteit en ons bord. Met mijn ervaring in de marketingbranche zag ik kansen hoe ik Lekker Lupine en het verhaal van plantaardige eiwitteelt zichtbaarder kon maken en verbindingen tussen partijen kon aanjagen. Daarom hebben André en ik samen Lekker Lupine opgericht.’
Wat is jullie missie als Lekker Lupine?
‘Onze missie is het terugbrengen van lupine op de Nederlandse akkers en op ieders bord. Hierin faciliteren wij de verbinding tussen telers, verwerkers, afnemers en consumenten van lupine. Wij zetten ons in voor de stimulering van plantaardige eiwitteelt voor humane consumptie en het creëren van een rendabele markt hiervoor.’
Waar staan jullie nu, vijf jaar na de oprichting van Lekker Lupine?
‘Na veel pilots en een groeiend praktijknetwerk aan telers achter ons, zijn onze producten – zoals de lupine spread op de markt – en hopelijk binnenkort ook te vinden in de maaltijden van ziekenhuispatiënten door heel Nederland. Via het landelijk programma ‘Goede Zorg Proef Je’, een programma voor betere voeding in de zorg, hebben we met Huuskes en een tiental ziekenhuizen onze spreads getest in ziekenhuismaaltijden. Deze nieuwe vorm van verbinding en samenwerking is hoopgevend. Voor het verwaarden van de plantaardige eiwitteelt hebben we namelijk de hele keten nodig, van telerverwerker en afnemer, tot aan de consument.’