Jong & Meer bijna van start!

Hoe houden we het platteland leuk en leefbaar? Daarvoor maakt Stimuland zich, net als de vereniging Plattelands Jongeren Gelderland (PJG), sterk. Dat doen we onder andere door samen activiteiten te organiseren voor jongeren. Eén van die activiteiten is het aanbieden van het programma Jong & Meer waarmee we dit najaar starten met een groep van 15 jongeren. Samen met hen doorlopen we de speciale ‘Young Leaders’ training die op een positieve manier bijdraagt aan de persoonlijke en maatschappelijke ontwikkeling van jongeren. Sandra Wilgenhof van PJG en onze projectmedewerker Lilian van Uhm vertellen er meer over.

Eigen kwaliteiten ontdekken
‘Het is best een veelomvattend project’, vertelt Sandra thuis aan de keukentafel in Halle-Heide. ‘Samengevat bestaat de training uit 10 avonden waarin we, aan de hand van verschillende thema’s, kijken naar waar de jongeren staan in de maatschappij en naar de rol die ze daarin kunnen vervullen. Zo is er bijvoorbeeld een avond waarin we kijken naar hun eigen kwaliteiten aan de hand van vragen als; hoe kun je elkaar aanvullen, hoe kun je zelf dingen leren, hoe werk je samen? Daarnaast gaan we ook samen de diepte in en bespreken we wat ze in hun leven hebben meegemaakt, wat de kruispunten waren en welke keuzes ze gemaakt hebben.’

Sociale activiteit organiseren
Lilian knikt instemmend en vult daarop aan: ‘We gaan ook aan de slag met het versterken van hun vaardigheden op het gebied van presenteren, organiseren en samenwerken. En in het tweede deel van het programma bedenken we met de groep wat ze zouden kunnen organiseren voor hun buurt, dorp of omgeving.’ Aan wat voor activiteiten moeten we dan denken? ‘Dat kan van alles zijn’, reageert Sandra. ‘Denk aan bijvoorbeeld het opzetten van een moestuin voor de buurt, of het organiseren van een buurtfeest in een buurt waar misschien weinig samenhang is, of aan het opzetten van een jongerenraad in een gemeente. Het is dus heel breed en daarin is vooral belangrijk dat de groep het écht zelf bedenkt. Er wordt niets opgelegd’, benadrukt ze.

Waardevol voor de jongere en de samenleving
Het programma biedt daarmee zowel toegevoegde waarde voor de jongere zelf, die zijn eigen kwaliteiten ontdekt en nieuwe vaardigheden leert, alsook voor de samenleving, waar zij door het organiseren van een activiteit een positieve bijdrage aan leveren. ‘Dat is ook een belangrijke reden waarom we als PJG hieraan meedoen’, legt Sandra uit. ‘Jongeren in onze Jong Gelre afdelingen zijn actief in het organiseren van verschillende activiteiten. Maar om ons heen zien we dat dit steeds minder gebeurt, dat minder jongeren hier gevoel voor hebben of dat ze het lastig vinden om daadwerkelijk actie te ondernemen. Met het programma Jong & Meer hopen we dit weer wat aan te kunnen wakkeren en dat ze een soort intrinsieke motivatie ontwikkelen om vrijwillig iets maatschappelijks te doen. Dat klinkt misschien wat zwaar en groots’, klinkt het verontschuldigend, ‘maar je kunt het natuurlijk zo groot of zo klein maken als je wilt.’

Ondersteuning door Stimuland
Vanuit Stimuland helpt Lilian bij de organisatie en coördinatie van het project Jong & Meer. ‘Dat is fijn, want mijn werk voor PJG is vrijwilligerswerk dat ik naast mijn baan doe’, legt Sandra uit. ‘Lilian onderhoudt de contacten met Spectrum en andere partijen, zij regelt praktische en administratieve zaken en zorgt voor een deel van de communicatie.’ Lilian knikt instemmend: ‘Wij zijn blij dat we vanuit Stimuland onze bijdrage kunnen leveren en het PJG hierbij kunnen ondersteunen. We werken bij Stimuland met meer mensen waardoor de continuïteit ook gewaarborgd blijft, als ik om een of andere reden uit zou vallen. En dat is natuurlijk belangrijk. Na een periode van voorbereiding wordt het nu concreet en gaan we bijna van start. En we hebben er zin in!’, besluit ze enthousiast. Volgend jaar gaan we weer met een groep jongeren aan de slag met Jong & Meer. Ben je na het lezen van dit artikel enthousiast geworden en wil je meedoen? Neem dan contact op met Lilian via lvanuhm@stimuland.nl of 06 – 30 18 88 00.