Thematafel ‘Over wonen voor senioren gesproken’

We worden met elkaar steeds ouder en ook op het platteland neemt het aantal ouderen fors toe. Zij maken er vaak deel uit van hechte gemeenschappen en het is voor hen belangrijk dat ze zo lang mogelijk gezond kunnen blijven wonen in hun eigen buurt. Want dan behouden ze hun sociale netwerken en blijven ze verbonden met vrienden, buren en familieleden. Bovendien draagt dit bij aan een sterke sociale samenhang en aan het creëren van duurzame, gezonde gemeenschappen op het platteland.

Maar wat zijn de woonkansen voor senioren in jouw omgeving? Wat is er mogelijk, hoe kun je hen helpen en vooral: hoe doe je dat? Deze vragen en andere onderwerpen komen aan de orde tijdens de thematafel ‘Over wonen voor senioren gesproken’.

 

Praktische informatie

Datum: Dinsdag 10 oktober 2023
Tijd: Inloop 09.30 uur, start programma 10.00 uur. Afsluitende lunch om 12.30 uur.
Locatie: De Weijenbelt in Berkum (Zwolle) Campherbeeklaan 82, 8024 BZ Berkum

 

Doe en denk mee!

Ben je inwoner van Overijssel en zet je je lokaal in voor de woonkansen van senioren? Kom dan naar de thematafel ‘Over wonen voor senioren gesproken’. Meld je hier aan.

 

Waarom verhuizen ouderen weinig?

Dr. Petra de Jong onderzocht de verhuismobiliteit en woonvoorkeuren van ouderen in Nederland, met in het bijzonder de mogelijke verschillen in woonkeuzegedrag. Tijdens de thematafel vertelt ze meer over de (geringe) doorstroming van ouderen op de woningmarkt en wat daar de oorzaken van kunnen zijn.

 

Samen aan de slag!

Er zijn twee workshopsrondes en je kunt ’s ochtends kiezen aan welke van onderstaande workshops je deelneemt.

  • Woonvormen: Welke verschillende woonvormen zijn er? Wat zijn daarvan de voor- en nadelen?
  • Langer thuis wonen check: Ontdek je persoonlijke wensen met de wooncheck en maak samen een voorbeeld van een persoonlijk woonplan.
  • Zorgzame samenleving: Ontdek hoe je zo lang mogelijk gezond kunt wonen in je eigen buurt met het buurtgenoten spel

Na afloop heb je een rugzak vol inspiratie en informatie zodat je de senioren in jouw omgeving een stapje verder kunt helpen.

De thematafel wordt georganiseerd door KBO-Overijssel, PCOB Overijssel en Provincie Overijssel en zijn de start van het project ‘Ouder worden doe je samen’.