Plattelandsvraagstuk van de maand: bewoners doen het zelf wel!

Overheden en professionals trekken zich terug en kampen met bezuinigingen. Mensen zijn ontevreden over de kwaliteit van bestaande voorzieningen en daarom nemen bewoners steeds meer zelf het initiatief om diensten rondom zorg en welzijn te organiseren en aan te bieden aan de gemeenschap.

Door: Heidi Mensink & Annemarie Dubbink

Dit gebeurt ook op het platteland. Wat al deze bewonersinitiatieven gemeen hebben, is de aanleiding. En dat is de vraag die momenteel in vele dorpen en kernen speelt: hoe kunnen oudere en kwetsbare mensen met een toenemende zorgvraag in eigen woonplaats blijven wonen?

Explosieve groei van zorgzame gemeenschappen
De afgelopen jaren zijn honderden nieuwe dorps- en wijkinitiatieven ontstaan die zich bezighouden met welzijn, zorg en wonen. Vanaf 2012 is sprake van een ongekende groei en inmiddels telt ons land 1500 dergelijke initiatieven, blijkt uit de eerste conclusies van het onderzoek dat wordt uitgevoerd door Nederland Zorgt Voor Elkaar (NLZVE) en veel andere organisaties. Stimuland was hier ook bij betrokken vanuit 4D; een project dat maatschappelijke, lokale initiatieven in Overijssel een duwtje in de rug geeft. De verwachting is dat deze lijn zich de komende tijd alleen maar zal doorzetten.

Het dorp levend houden
Want dorpen op het platteland hebben te kampen met uitdagingen, die steeds vaker voorkomen in Nederland: de populatie van het dorp vergrijst, waardoor faciliteiten langzaam verdwijnen. Eerst sluit het lokale café zijn deuren, dan de bibliotheek en uiteindelijk de school. Voor jongeren maakt deze tendens het steeds minder aantrekkelijk om te blijven wonen. Ook de ouderenzorg komt in het geding. Met als resultaat dat ouderen voor passende zorg genoodzaakt zijn om uit te wijken naar omliggend gebied. Heel ingrijpend want daarmee raken ze hun vertrouwde omgeving kwijt. Naast dit is er ook een andere trend gaande, van grootschalig naar kleinschalige zorg dichtbij.

We zien in ons werk dagelijks inspirerende voorbeelden van bewonersinitiatieven ontstaan. Zo is de seniorvereniging Diepenheim voornemens om 24-uurs woon-zorgvoorzieningen te realiseren in hun stadje zodat de inwoners met een toenemende zorgvraag op een aangename wijze kunnen blijven wonen. In Olst-Wijhe is het Plaatselijk Belang Welsum de drijvende kracht om te zorgen dat er een woon- en zorgproject komt in het ruim zeshonderd inwoners tellende dorp. Stichting Ouderenzorg Wijthmen (SOW) heeft een eigen dorpszorgconcept ontwikkeld waarmee ze haar plattelandskern wil versterken. Bij al deze prachtige initiatieven is Stimuland vanuit haar expertise en onafhankelijke rol betrokken bij het proces.

Leren en inspireren!
Bewonersinitiatieven in wonen, welzijn en zorg en zorgcoöperaties zijn in opmars in Nederland en in Overijssel. Wat kunnen we van deze initiatieven leren? Wat zijn aandachtspunten voor actieve bewoners en wat is belangrijk voor provincies en gemeenten en maatschappelijke organisaties? Stimuland organiseert een webinar samen met partners en aansprekende bewonersinitiatieven om van elkaar te leren en elkaar te inspireren! Houd hiervoor onze website in de gaten!

Wilt u meer weten over wat wij voor u kunnen betekenen over het begeleiden van bewonersinitiatieven op het terrein van welzijn, zorg en wonen? Neem dan contact op met Annemarie Dubbink of Heidi Mensink via info@stimuland.nl of 06 – 13 48 85 79.