Kennisdag over duurzame energie in de melkveehouderij

Ben je melkveehouder in de Achterhoek en wil je meer weten over het zelf opwekken en opslaan van energie en hoe je jouw machinepark kunt elektrificeren? Kom dan naar de kennisdag ‘Duurzame energie in de melkveehouderij’ op zaterdag 26 november tussen 10.00 en 15.00 uur bij Slootsmid Landbouw-, Groen- en Tuintechniek in Laren.

Je vindt er veel praktische informatie over innovatieve oplossingen (die verder gaan dan zonnepanelen en een windmolen) en ook financiering en verzekering komen aan bod. Loop binnen en laat je informeren en inspireren om vervolgstappen te maken in het opwekken en gebruiken van groene energie!

 

Versnellen van de energietransitie


Voor een agrarisch bedrijf, en vooral voor een melkveehouderij, is het realiseren van een CO2-vrije bedrijfsvoering niet eenvoudig. De energiehuishouding is heel specifiek en daarnaast eisen de dagelijkse bedrijfsdrukte en de stikstofcrisis veel aandacht van de melkveehouders. Toch zien ook zij het belang van de klimaatopgave en worden er wel stappen gezet met bijvoorbeeld monomestvergisting. Maar er zijn veel meer innovatieve mogelijkheden om de energietransitie te versnellen. Deze wil het Gelders Energieakkoord (GEA), samen met partners LTO Noord regio Oost, LTO Noord afdeling Achterhoek Noord, Lochem Energie, Wakker Laorne en Slootsmid, met deze kennisdag onder de aandacht brengen.

 

Informatie over innovatieve oplossingen

De kennisdag wordt gehouden bij Slootsmid Laren: specialist in landbouw-, groen-, en tuintechniek en een begrip in de agrarische sector. Bovendien voelen zij de verantwoordelijk om hun nek te steken met innovatieve methodes, die de klimaatdoelen binnen bereik kunnen brengen. Diverse standhouders bieden informatie en aanbod op het gebied van energieopwekking, energieopslag, elektrificatie van het machinepark en andere thema’s. Verder is er gelegenheid om met partijen als Wind Energie Solutions (WES), CCS energie-advies, Loohuis Installatietechniek en Univé Verzekeraars in gesprek te gaan over de mogelijkheden en de maatregelen, zodat instappen makkelijker wordt.