Hendry van Ittersum, Plattelandscoach provincie Utrecht

De landbouwsector is volop in beweging en staat momenteel voor verschillende uitdagingen en opgaven. Daarom biedt de provincie Utrecht, via een onafhankelijke Plattelandscoach, ondersteuning en begeleiding aan agrarisch ondernemers en andere erfeigenaren. In de afgelopen twee jaar maakten al ruim 300 boeren en erfeigenaren gebruik van een Plattelandscoach. Stimulander Hendry van Ittersum is sinds 1 juli 2023 één van de Plattelandscoaches en hij vertelt er meer over.

Plattelandscoach denkt met je mee

‘Er komt momenteel veel af op agrarisch ondernemers waardoor ze na moeten denken over verschillende onderwerpen. Dat kan gaan over bijvoorbeeld bedrijfsovername, de mogelijkheden voor het opwekken van eigen stroom, het herbestemmen van landbouwgrond of schuren, of over het beëindigen van het bedrijf’, zo somt Hendry op. ‘Daar komt nog bij dat sommigen wakker liggen van alle onzekerheden en het moeilijk vinden om daar mee om te gaan. Dan kan het prettig zijn als je eventuele vragen, plannen en zorgen kunt bespreken met een deskundige gesprekspartner, die begrijpt wat er speelt. Iemand die kritisch is, die goede vragen stelt, met je meedenkt en die vooral zelf geen belang heeft. Die rol vervul ik als Plattelandscoach.’

 

Ruime ervaring op verschillende gebieden

Hendry werd zelf al op jonge leeftijd melkveehouder toen zijn vader overleed en hij het bedrijf overnam. Om verschillende redenen koos hij er eind 2016 voor, om te stoppen met het bedrijf. Sindsdien werkt hij inmiddels vijf jaar als agrarisch coach in de regio Twente, Het Vechtdal en in de kop van Overijssel. Hij deed daarbij onder andere ruime ervaring op, op het gebied van asbestsanering, de mogelijkheden van vrijkomende agrarische bebouwing en bodem- en waterbeheer.

 

Onafhankelijk en betrokken

In zijn werk als Plattelandscoach put hij dus uit zijn eigen ervaring. ‘Ik weet hoe het is om boer te zijn, wat er komt kijken bij bedrijfsontwikkeling, maar ook hoe moeilijk het is om je bedrijf te beëindigen. Ik ken alle kanten van de medaille’, benadrukt hij. ‘Daarbij vind ik het waardevol dat ik als Plattelandscoach geen commercieel of eigen belang heb. Met mijn kennis en eigen (levens)ervaring bied ik graag ondersteuning aan boeren en andere erfeigenaren. Niet alleen bij de bedrijfseconomische vraagstukken, maar ook bij de sociale en emotionele kant van het boerenbedrijf.’

 

Ga in gesprek met de Plattelandscoach!

Ben je boer of erfeigenaar en heb jij behoefte om te sparren over jouw eigen situatie? Dat kan. Meld je aan voor een onafhankelijke plattelandscoach door hier een formulier in te vullen of bel met de Ondernemerschap Academy. Bel ons: 030 – 237 07 00.