Erfcoaches maken uitdagingen oplosbaar

Een leefbaar platteland wordt gemaakt door mensen die er leven en werken. Voor veel boeren en particuliere erfbezitters is de toekomst onzeker. Onze onafhankelijke erfcoaches staan in deze moeilijke tijden klaar om boeren en erfbezitters te ondersteunen bij alle vragen die ze hebben.

Veel boeren en erfbezitters vinden het lastig om hun weg te vinden in de veranderende procedures en regelingen en dreigen vast te lopen. Het stikstofvraagstuk is een groot struikelblok maar er speelt meestal nog veel meer op een erf.

Erfcoaches bieden daarbij ondersteuning. Stimuland was betrokken bij de pilot Toekomstgerichte Erven in de gemeente Hof van Twente. Dit was zo succesvol dat de provincie Overijssel heeft besloten het concept op te schalen naar de hele provincie. Stimuland levert nu drie onafhankelijke coaches: Linda Baarslag, Babke Roeterdink en Hendry van Ittersum.

‘Erfcoaches leveren écht toegevoegde waarde’, stelt Hendry. Stimuland is in meerdere gemeenten in Nederland actief als erfcoach. ‘Een erfcoach denkt met je mee over de toekomst van jouw erf en jouw familie, zegt Hendry, die zelf ook melkveehouder is geweest en weet waar hij over praat. ‘Als onafhankelijk vertrouwenspersoon maak ik aan de keukentafel alles bespreekbaar en samen zoeken we naar oplossingen.’

Aan die keukentafel kan van alles ter sprake komen. Van asbestvragen tot (mantel)zorg en van biodiversiteit tot zonnepanelen. ’Alles is bespreekbaar, zegt Hendry. ‘Zolang het jou als eigenaar maar oplossingen en perspectief biedt want het gaat uiteindelijk om jouw toekomst!’

Erfcoaches zorgen ervoor dat eigenaren hun erf zelf weer toekomstgericht kunnen maken. Daarmee dragen ze bij aan de verbetering van de leefbaarheid in het buitengebied.
Meer weten over het werk van de erfcoaches of onze ervaring met de leefbaarheid op het platteland? Neem dan contact met ons op.

 

Hendry van Ittersum

projectmanager

06 - 57 05 98 30