4D-AANPAK GEEFT LOKALE INITIATIEVEN DUWTJE IN DE RUG

De 4D-aanpak geeft maatschappelijke, lokale initiatieven in Overijssel een duwtje in de rug. De aanpak is een praktische invulling aan het beleidsterrein Sociale Kwaliteit van de provincie. Stimuland ontwikkelde het concept en verzorgde de uitvoering.

4D staat voor durven, delen, denken en doen. De aanpak biedt mogelijkheden aan mensen met een goed idee voor de leefbaarheid in hun omgeving.

In vijf gebieden gaven regionale 4D-makelaars ondersteuning met informatie, nuttige contacten en hulp bij het vinden van subsidies en fondsen. Elk gebied heeft een eigen budget voor de ondersteuning van nieuwe activiteiten. Daarnaast is er een open online netwerk www.samenvoorelkaar.nl om vragen te stellen en ervaringen te delen. Stimuland coördineerde de aanpak en verzorgde de projectleiding.

Mirjam Arends is binnen Stimuland verantwoordelijk voor het thema leefbaarheid en licht de 4D-aanpak toe: “Met onze aanpak brengen we lokale maatschappelijke activiteiten in kaart. Daardoor weten we wat er speelt en kunnen we partijen met elkaar in verbinding brengen. Zo helpen we mensen op gang, kunnen initiatiefnemers elkaar inspireren en voorkomen we dubbel werk.” De kracht zit in de toegankelijkheid. Met ons brede, lokale en provinciale netwerk bereiken we heel veel initiatieven; juist ook van mensen die nog niet zo goed de weg weten.”

4D is inmiddels overgenomen door de provincie Overijssel en is onderdeel geworden van het team sociale kwaliteit van de provincie. De 4D-makelaars zijn inmiddels omgedoopt naar initiatievencoach. Meer informatie tref je via de website: https://www.overijssel.nl/onderwerpen/sociale-kwaliteit/initiatievencoach-eerste-hulp-initiatieven/.

Mirjam Arends

Projectmanager

06 - 13 48 84 72