4D-aanpak geeft lokale initiatieven duwtje in de rug

De 4D-aanpak geeft maatschappelijke, lokale initiatieven in Overijssel een duwtje in de rug. De aanpak is een praktische invulling aan het beleidsterrein Sociale Kwaliteit van de provincie. Stimuland ontwikkelde het concept en verzorgt de uitvoering.

4D staat voor durven, delen, denken en doen. De aanpak biedt mogelijkheden aan mensen met een goed idee voor de leefbaarheid in hun omgeving. In vijf gebieden geven regionale 4D-makelaars ondersteuning met informatie, nuttige contacten en hulp bij het vinden van subsidies en fondsen. Elk gebied heeft een eigen budget voor de ondersteuning van nieuwe activiteiten. Daarnaast is er een open online netwerk www.samenvoorelkaar.nl om vragen te stellen en ervaringen te delen.

Stimuland coördineert de aanpak. Ed Wezenberg is de projectleider. “Wat wij interessant vinden is dat de provincie niet zelf vooraf allerlei programma’s bedenkt voor inwoners, maar zich eerst richt op de initiatieven die ontstaan in buurten en dorpen en de vragen die daar leven”, stelt Ed. “Met onze aanpak brengen we lokale maatschappelijke activiteiten in kaart. Daardoor weten we wat er speelt en kunnen we partijen met elkaar in verbinding brengen. Zo helpen we mensen op gang, kunnen initiatiefnemers elkaar inspireren en voorkomen we dubbel werk.” De kracht zit in de toegankelijkheid, vindt Ed. ”Met ons brede, lokale en provinciale netwerk bereiken we heel veel initiatieven; juist ook van mensen die nog niet zo goed de weg weten. Economen zouden het ‘nudging’ noemen. Wij noemen het gewoon: een gewenst duwtje in de goede richting geven.”

Ed Wezenberg

Projectmanager

06 - 13 48 85 91