‘Jonge boeren moeten stevig in hun schoenen staan’

22 september 2020

Lilian van Uhm is projectleider van Route2050, een project waarin de toekomst van jonge boeren centraal staat.  Ze woont zelf ook op een boerderij en weet wat er speelt. ‘Het overnemen van een agrarisch bedrijf is een moedige keuze, want het is niet makkelijk om in deze tijd een bedrijf in deze sector te starten of over te nemen. Er is ontzettend veel onzekerheid en het is onduidelijk of investeringen uiteindelijk terug te verdienen zijn.’

Volgens Lilian worstelen veel jonge boeren met hun toekomstperspectief, maatregelen van de overheid en ook werken ze vaak op een andere manier dan hun ouders.  ‘Als jonge boer heb je vaak te maken met een vorige generatie. Deze generatie runde het bedrijf op hun eigen manier en het vindt het soms ook lastig om het bedrijf los te laten. Je moet stevig in je schoenen staan om een geheel eigen koers te varen. Terwijl dat juist zo belangrijk is om het in deze sector vol te houden.’

Route2050 geeft deze jonge boeren meer perspectief door advies te geven over hun plannen, alternatieve opties bekijken en helpt uiteindelijk om deze ook concreet te maken. De toekomstwens van de ondernemer staat centraal.

Het Overijssels Agrarisch Jongeren Kontakt (OAJK) heeft nog enkele plekken beschikbaar. Op donderdag 1 oktober gaat het project van start. Je kunt je – mits je tussen 16- en 35 jaar oud bent – dus nog aanmelden.

Wil je meer informatie ontvangen? Bel-, app- of mail Lilian van Uhm van Stimuland op T: 06-30 18 88 00 of stuur een mail naar lvanuhm@stimuland.nl.