Een terugblik op 2020 door Harrie Kiekebosch

Kiek An, wat zijn er veel mooie activiteiten in Overijssel die de leefbaarheid bevorderen! Hoog tijd om daar meer aandacht voor te hebben. Daarom nodigden Lieke en Harrie Kiekebosch afgelopen jaar initiatiefnemers uit in hun talkshow om daar over te vertellen. Ze trekken andere ideedragers ook over de streep.

Het staat in Overijssel bol van de prachtige initiatieven die de leefbaarheid in de provincie naar een hoger plan trekken. In zowel stad als platteland hebben initiatiefnemers er veel voor over mooie activiteiten van de grond te krijgen die het leven een stukje leuker maken. Stimuland helpt veel van deze projecten door middel van het project 4D.

4D staat voor denken, durven en doen en ook voor delen. Dat is wat Kiek An wil: delen wat er in de samenleving te doen is. Of, zoals de presentatoren Lieke en Harrie Kiekebosch zeggen: informeren, inspireren en activeren.

Kiek An is als talkshow ontstaan vanuit ‘Studiovers Bestuur’ van de provincie Overijssel dat als doel heeft burgers meer mee te laten doen in de eigen samenleving. Lieke en Harrie vullen dat in met thema-uitzendingen. Zo waren gezond voedsel en duurzaam bouwen onderwerp van gesprek. Samen met Stimuland werden ook uitzendingen gemaakt om de 4D-initiatieven onder de aandacht te brengen.

Het bijnamenspel van Heeten is een mooi voorbeeld van hoe een initiatief kan ontstaan, maar ook hoe een goed idee verder gebracht kan worden. In de kern is het heel simpel: Britt Wigink ontdekte dat demente ouderen haar beter kenden bij haar bijnaam ‘Van de Meijer’, wat aan de keukentafel leidde tot het bijnamenspel. Na de uitzending zijn mensen in andere Sallandse dorpen ook zo’n spel gaan uitwerken.

De uitbreiding van een mountainbikeroute in Lettele over het Deventer industrieterrein is een ander voorbeeld. Andere media namen dat plan over en de mountainbikeroute werd drukker dan ooit.

 

En er zijn veel meer initiatieven gepasseerd: vrijwilligers in de Raalter woonwijk De Blekkerhoek die ouderen in de buurt helpen, een werkwijze die ze graag overbrengen naar andere dorpen en wijken. Je tuin beschikbaar stellen als ontmoetingsplek voor uiteengevallen gezinnen.
Brieven schrijven voor 65+’ers.
Scouts die een klimtoren op hun terrein bouwen.
Huiskamer-activiteiten voor ouderen die sjoelen en klaverjassen in het verzorgingstehuis niks aan vinden.
Hoe de helft van de Deventer speeltuintjes gered werd…

En nog veel meer. Allemaal mooie onderwerpen die via Kiek An aandacht krijgen, energie laten zien en energie bij anderen losmaakt.

Via deze link kun je de uitzendingen van Kiek An bekijken, ook als daar nieuwe opnames aan toegevoegd worden.

 

Harrie Kiekebosch is journalist en docent journalistiek. Hij heeft zich gespecialiseerd in de bijdrage die journalistiek kan leveren in participatie van de burger in zijn eigen samenleving.
Lieke Kiekebosch is cultureel antropologe en is vanuit dat vakgebied voortdurend op zoek naar verhalen die verteld moeten worden om elkaar beter te leren begrijpen.