Wmo biedt kansen voor lokale verenigingen

17 maart 2014

Lokale verenigingen en actiegroepen worden zich steeds meer bewust van hun rol in de samenleving, waarin de rollen van overheden en bewoners veranderen. Stimuland ondersteunt partijen die actief zijn in het landelijk gebied in het proces om te komen tot een toekomstbestendig platteland. In dit kader gingen wij eind februari met 60 vertegenwoordigers van plaatselijke belangen, besturen van dorpshuizen en sportverenigingen in gesprek over de wijzigingen op het gebied van de Wmo, AWBZ, Participatiewet en Jeugdzorg. Het Rijk draagt de verantwoordelijkheid hiervan over aan gemeenten en die doen op haar beurt een beroep op burgers. Deze decentralisatie biedt lokale organisaties een kans om zichzelf verder te positioneren op het vlak van leefbaarheid.

De rol van lokale verenigingen en initiatiefgroepen wordt groter, omdat bewoners en gemeente eerder lokaal kijken wat er mogelijk is aan zorg en welzijn. Naast het overdragen van kennis over de veranderingen in de Wmo en de andere wetten, werden er in de bijeenkomst eind februari door de aanwezigen onderling ook veel ervaringen gedeeld. Om er een paar te noemen: ‘Ouder worden in Eesveen doe je samen’, het ‘Sociaal Wijkteam’ in Lemelerveld en het project in Steenwijkerwold om samen met vrijwilligers en professionals dagbesteding te leveren. Stuk voor stuk mooie voorbeelden van lokaal ondernemerschap. Meer weten over deze bijeenkomst? Neem contact op met Margreet Hogenkamp via (0529) 47 81 80 of stuur een mail naar info@stimuland.nl.

Op 3 april vindt er om van 19.00 – 21.45 uur in het Holstohus in Olst een soortgelijke sessie plaats, specifiek gericht op de veranderingen in de Wmo en de kansen voor kulturhusen. Wilt u namens uw kulturhus deze bijeenkomst bijwonen, bel dan met Jeroen Geerdink via (0529) 47 81 80 of stuur een mail naar info@stimuland.nl.


« Bekijk alle nieuwsberichten