Veel animo voor cursus burgerkracht in Overijssel

13 november 2014

De cursus burgerkracht bestaat uit een serie van drie bijeenkomsten, waarvan de eerste twee recent zijn gehouden. De afsluitende bijeenkomst vindt plaats op dinsdag 18 november van 20.00 uur tot 22.00 uur in MFA De Belte in Nieuw Heeten. Aanmelden kan nog! Het doel van deze avond is om elkaar handvatten en inspiratie te geven. Wat heb jij nodig om een stap verder te komen? De afgelopen twee bijeenkomsten resulteerden in een aantal waardevolle inzichten, conclusies en aanbevelingen. Dus kom en laat je verder helpen!

Een greep uit de opbrengst van de eerste twee bijeenkomsten
 

 • Persoonlijke relaties zijn essentieel. Bestuurders en ambtenaren zijn immers ook maar mensen en bij hen werkt het net als bij jezelf. Net als in het gewone leven eigenlijk.
 • Je moet wel zelf ook moeite tonen als je wilt dat er iets gebeurt. Een probleem of wens bij bestuurders of ambtenaren ‘over de schutting gooien’ gaat je niet helpen.
 • Bellen kan altijd. Met bestuurders èn ambtenaren. Bellen is beter dan mailen.
 • Wees een beetje lief voor de ambtenaar, die weet het ook heus allemaal niet precies. Probeer elkaar te helpen, dan kom je het verst.
 • Professionals werken probleemgedreven, burgers relatiegedreven.
 • Structuur ontstaat vanzelf door dingen samen te doen, organisch. En dit verschilt per dorp of wijk. Je ziet pas achteraf wat het is geworden.
 • Instrumentaliseren van de gemeenschap = gemeenschap inzetten om overheidsproblemen op te lossen. Ga je als gemeente voor zelfregie van burgers of voor zelforganisatie om beleidsdoelen te bereiken? Durf daar alert en zelfkritisch op te zijn.
 • We zitten in het kantelpunt, of beter: kanteldecennium. Samen zoeken naar nieuwe instituties. De komende zeven jaar kunnen we nog rekenen op chaos en tegensputterende huidige machten. Maar dat loopt uiteindelijk wel los.
 • Zandbakmanagement: samenwerken door samen te doen. Op basis van gelijkwaardigheid, ieders kwaliteit en rol. Formele functies zijn totaal niet meer interessant. Meesterschap wordt belangrijk.
 • Relatie burger-burger is veel belangrijker dan relatie burger-overheid.
 • In de nabije toekomst gaan burgers gaan aan de slag met onderwijs, budgetparticipatie en zorgcentra.


Deelnemen aan de slotbijeenkomst?
Heeft u zich nog niet aangemeld maar wilt u er wel graag bij zijn? Stuur dan snel een mail naar info@stimuland.nl.
We willen graag zo goed mogelijk ingaan op jouw belangstelling: heb je een concrete vraag, of is er een onderwerp waar je graag van gedachten over wilt wisselen? En heb je een voorkeur met wie je zou willen sparren: een gemeentelijk ambtenaar, een lokale vrijwilliger, een adviseur, een raadslid of een specifieke persoon? Geef dit door bij opgave. En als je geen eigen vraag hebt die je die avond beantwoord wilt krijgen? Ook dan ben je van harte welkom. Met jouw kennis, ervaring en/of kritische blik kun je anderen wellicht verder helpen. Dat is voor de deelnemers én voor de OVKK en Stimuland als organisatoren van deze cursus erg waardevol!

 

 

 

 

 

 

 


« Bekijk alle nieuwsberichten