Stoppen betekent ook opnieuw starten

24 april 2018

Na een loopbaan van 18 jaar kwam er vorig jaar een einde aan mijn bestaan als melkveehouder. Dat is schakelen. Het was 1999. Jong, enthousiast en enigszins naïef ging ik de uitdaging aan. Er stond een bedrijf met 55 melkkoeien, 30 hectare grond en knappe gebouwen. Kortom, een goede basis om mee door te gaan. De periode dat ik in de maatschap zat, hebben we goed gebruikt om het bedrijf klaar te maken voor de toekomst.

Met ups en downs die iedere agrariër wel kent, gingen we aan de slag. De natuur laat zich niet dwingen, je moet ermee samenwerken. Soms incasseren, soms triomferen. Boer zijn is een geweldige manier van leven. Dat is moeilijk uit te leggen aan een buitenstaander. Altijd aan het werk, altijd er zijn, altijd scherp zijn, maar ook een geweldige vrijheid binnen deze kaders. Je ziet je kinderen opgroeien en maakt je gezin dagelijks van dichtbij mee. De emotionele binding die ik met het bedrijf had en heb op allerlei gebied, is niet zomaar in woorden uit te leggen. Kort samengevat vind ik het een geweldig kader waarbinnen ik mocht werken.

Waardering
In 2011 kregen we de mogelijkheid om te verbreden. De polder Mastenbroek kwam in het Nationaal Landschap IJsseldelta te liggen en de mogelijkheden voor multifunctionele landbouw werden volop gestimuleerd door de provincie en de gemeenten. Door positieve inspanningen van enerzijds de diverse overheden en anderzijds inwoners/agrariërs, kwam er een succesvol uitvoeringsprogramma tot stand. Hierin kon ik samen met mijn vrouw een theeschenkerij en winkel naast het melkveebedrijf realiseren. Het heeft ons veel gebracht. Mooie contacten en ervaringen met mensen van allerlei pluimage. We kregen veel waardering van bezoekers en leerden mede daardoor ons bestaan als melkveehouder en onze woonomgeving nog meer te waarderen.

Perspectief
En dan toch, we zijn ermee gestopt. 2015 en 2016 waren voor de melkveehouderij lastige jaren. De melkprijs kelderde tot een ongekend dieptepunt. En de dip duurde veel langer dan dat ik uit voorgaande jaren gewend was. Daarnaast was er de opkomst van het fenomeen fosfaatrechten en alle onzekerheden die daaraan hingen. Het trekt een stevige wissel op je gezin en jezelf. Daarom stelden we onszelf de vraag: ”Gaan we op een leuke manier de toekomst in en is de basis van ons bedrijf solide genoeg om ook in de komende jaren perspectief te houden?” Uiteindelijk konden we deze vraag niet met een volmondig ja beantwoorden en hebben we besloten om ons bedrijf te koop aan te bieden. Voor de korte termijn een erg pijnlijke beslissing die je niet zomaar neemt. Maar voor de lange termijn - in ons geval - hopelijk wel verstandiger.

Nieuwe start
Stoppen betekent ook een nieuwe start maken. En met die wetenschap zijn we ook weer verder gegaan. Ineens moest ik nadenken over zaken als wat vind ik leuk, waar wil ik me hard voor maken en wat gaat me aan het hart? Sinds kort werk ik bij Stimuland. Ik denk dat ik hier een mooie nieuwe start kan maken: werken aan een gezonde agrarische sector op een vitaal platteland. Met alle kennis en bagage die ik uit het verleden heb meegenomen voelt Stimuland als de juiste plek.

Agrarische ondernemers begeleiden
Ik ga me de komende tijd onder andere bezighouden met het project Stap voor stap. Stap voor stap biedt begeleiding voor ondernemers in Overijssel die met hun agrarische bedrijf op een kruispunt staan. Gaan ze zoeken naar een nieuw verdienmodel via verbreding, gaan ze het bedrijf beëindigen, of zijn er andere mogelijkheden? Door een stap voor stap aanpak voor te staan, kunnen ze hun keuze voor de toekomst weloverwogen nemen.

Meer weten?
Wil je meer weten over Stap voor stap, heb je een vraag of wil je een afspraak met Hendry maken? Neem gerust contact met hem op. Hendry is bereikbaar via (0529) 47 81 80 en hvanittersum@stimuland.nl.


« Bekijk alle nieuwsberichten