Slotbijeenkomst Overheidsparticipatie en Burgerkracht: klaar, maar niet af

27 november 2017

Als de wind van verandering waait, bouwt de één een schuilkelder en de ander een windmolen. Aan de vruchten kent men de boom. Je weet nooit wat je kunt, tot je het hebt geprobeerd. Zo maar wat tegeltjeswijsheden die van toepassing zijn op de afgelopen twee jaar waarin 14 gemeenten gezamenlijk én ieder apart gewerkt aan het versterken van overheidsparticipatie en burgerkracht, binnen een door de provincie gefaciliteerd project.

Trots
Op maandag 4 december is de slotbijeenkomst van het project Overheidsparticipatie en Burgerkracht. Samen met de gemeenten, de provincie Overijssel en de Universiteit Twente gaan we de oogst vieren en hierop reflecteren. Een tipje van de sluier: er is veel in gang gezet binnen de gemeenten. Er is volop geëxperimenteerd met het overdragen van regie aan inwonersgroepen en hard gewerkt aan het creëren van een cultuur binnen gemeenten waarbij initiatief welkom is. Prestaties waar we met zijn allen trots op kunnen zijn!

Klaar, maar niet af
Toch is wat ons betreft het project nog niet ‘af’. Er is veel in gang gezet, maar hierdoor zie je ook duidelijker waar nog uitdagingen liggen. Daarnaast biedt de komende tijd weer veel kansen op vernieuwing: in maart worden er nieuwe gemeenteraden gekozen. Is dit het momenten om de rol van de raad en de verhouding tot initiatieven opnieuw tegen het licht te houden? En aan de andere kant; hoe ontwikkelen initiatieven zich? Hoe werken zij zelf bijvoorbeeld aan hun ‘democratisch gehalte’? Met deze, en vele verwante, vraagstukken gaan we graag de komende tijd aan de slag!

Meer weten?
Wilt u meer weten over het project Overheidsparticipatie en Burgerkracht of met dit onderwerp binnen uw gemeente graag aan de slag gaan? Neem contact op met Renske de Man via info@stimuland.nl of 0529 - 47 81 80.


« Bekijk alle nieuwsberichten