Professionele hulp aan boeren in nood

17 december 2018

Recent verschenen berichten in landelijke kranten dat de zorgen over zelfmoord onder boeren toenemen. Het is een onderwerp dat mij nauw aan het hart gaat. Dat komt omdat ik zelf opgegroeid ben op een varkensbedrijf en samen met mijn man een akkerbouwbedrijf run. In onze eigen omgeving kennen wij mensen in de sector bij wie het is misgegaan. Het blijkt ook uit onderzoek dat suïcide onder agrariërs beduidend meer voorkomt dan onder andere beroepsgroepen.

“Financiële zorgen, strenge milieuwetten, eenzaamheid: het zijn zomaar een paar stressfactoren. In mijn vorige werk als voorzitter van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) en Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) had ik regelmatig leden aan de telefoon die het niet meer zagen zitten. De combinatie van radeloosheid, stress, opgewondenheid en geladenheid van deze mensen is vaak met geen pen te beschrijven. Hoe graag ik ook wilde, ik was niet de juiste persoon om ze te helpen. Deze mensen hadden professionele, gespecialiseerde hulp nodig”, aldus Ingrid Jansen, sinds oktober directeur van Stimuland.

Professionele begeleiding
“Dat was de reden waarom we daar vanuit de NVV toen een persoon voor hebben aangesteld: Paulien Hogenkamp van Hogenkamp Agrarische Coaching. Zij is hierin gespecialiseerd. Leden van de NVV konden in geval van psychosociale problemen vertrouwelijk met Paulien bellen. Dat is een goede stap geweest omdat vraagstukken van leden niet alleen meer gingen over bedrijfsmatige zaken.

Keukentafelgesprekken
In mijn nieuwe functie als directeur van Stimuland kom ik Paulien Hogenkamp opnieuw tegen in gezamenlijke projecten over stil en verborgen leed onder boeren en tuinders. Binnenkort heb ik een kennismaking met agrarisch coach Monique te Kiefte. Vanuit Stimuland werken we met verschillende agrarische coaches actief samen op dit terrein in verschillende gebieden in Oost-Nederland. Mijn collega’s van Stimuland zitten zelf ook regelmatig met agrarische ondernemers aan tafel bijvoorbeeld voor het project Toekomstgerichte Erven. Dat zijn vertrouwelijke gesprekken die vaak veel losmaken. Niets is wat het lijkt!

Inzichtelijk en toegankelijk netwerk
Kortom het vraagstuk staat maximaal op de agenda en er zijn gelukkig een heel aantal goed opgeleide mensen en organisaties die een luisterend oor en begeleiding kunnen bieden aan boeren en tuinders die in een moeilijke situatie zitten. Het is de uitdaging om te zorgen dat we geen zaken dubbel doen en dat het netwerk van kundige personen en organisaties inzichtelijk en toegankelijk is voor agrarische ondernemers. Maar bovenal is het van belang dat de psychosociale druk van boeren en tuinders zodanig afneemt dat deze inzet niet meer nodig is en daarvoor staat politiek als eerste aan de lat! In de tussentijd zullen wij ons ook als organisatie maximaal inspannen in projecten als Toekomstgerichte Erven om als aanspreekpunt te fungeren voor agrarische ondernemers. Want het is voor mij ook een persoonlijke missie!”, aldus Ingrid Jansen.

Vraag hulp!
Heb je zelf hulp nodig? Dan kan je contact opnemen met 113 Zelfmoordpreventie. Bel 0900-0113 of ga naar www.113.nl. Speciaal voor boeren en tuinders met problemen is er de site van Zorg om Boer en Tuinder.


« Bekijk alle nieuwsberichten