Niks te bange

25 juni 2018

Mensen weten zelf heel goed wat ze nodig hebben

Grootste fout die je als overheid kunt maken is dat je dat onderschat. En de veel leukere variant: de grootste successen kun je boeken als je die wetenschap benut. Het sleutelwoord? Beslissingsbevoegdheid. Brede context is dat de samenleving verandert. In de lijn met wat Jan Rotmans zegt: van verticaal top down georganiseerd naar horizontale verhoudingen. Plattere en flexibele organisatiestructuren. Vernieuwing en ontwikkeling vindt van onderop plaats, met de overheid als adviseur van de samenleving.

Van onderop
In mijn werk zet ik me in voor plaatselijk belangen en lokale initiatieven, maar ook daarbuiten kruipt het bloed waar het niet gaan kan. Op dit moment zet ik samen met een ‘groepje’ van intussen 118 inwoners van Heeten (gemeente Raalte) de schouders eronder om een burgerbegroting in Heeten voor elkaar te krijgen. Een burgerbegroting legt beslissingsbevoegdheid over een deel van de gemeentelijke begroting bij inwoners zelf neer. We willen niet te zwaar focussen op ‘de methodieken van burgerbegroting’, maar vooral op wat je daarmee mogelijk maakt. De sociale en fysieke spin off. Reuring en sàmen de samenleving maken, want daar gaat het feitelijk om.

Van Mangs Bu-j Te Bange naar Niks Te Bange
Met een gemeentebrede initiatiefgroep van inwoners hebben we afgelopen februari het Mangs Bu-j Te Bange inspiratiefestival gehouden. Met daarin verschillende mooie voorbeelden van bestuurlijke vernieuwing. Het experiment van de burgerbegroting in Heeten is een vervolgstap. En wie weet volgen ook andere dorpen binnen de gemeente. In het Roalter Akkoord spreekt de nieuwe raad zich uit te willen experimenteren met meer zeggenschap voor burgers, dus dat zou goed moeten komen!

Hoe dan?
Er zijn verschillende manieren waarop je een burgerbegroting aan kunt pakken. In Breda wordt een soort ‘dorps/wijkplan’ opgesteld, op basis waarvan met geld geschoven wordt. In Oldebroek lijkt het meer op een ‘Right to Challenge’ aanpak. Welke manier het best past in de gemeente Raalte? Dat willen we graag samen met de gemeente uitzoeken. Alleen al omdat je een burgerbegroting per definitie niet zonder de ander voor elkaar krijgt; het lukt alleen als inwoners en gemeente samen willen werken. Op 3 juli gaan we hierover in gesprek met raadsleden. Basisvraag: gaan we samen uitzoeken, of een werkbare burgerbegroting Heeten mogelijk is? We keep you posted! #HeetenBegroot

Meer weten?
Wil je meer weten over bestuurlijke vernieuwing, de burgerbegroting en/of de ervaringen van Giny Hoogeslag, de schrijfster van deze column? Bekijk het filmverslag van het Mangs Bu-j Te Bange inspiratiefestival of de video over Wat burgerbegroting is en hoe het werkt, een voorbeeld in uitvoering van Breda. En je kunt Giny natuurlijk ook bellen of mailen. Ze is bereikbaar via 06 13 48 89 37 en ghoogeslag@stimuland.nl.

 


« Bekijk alle nieuwsberichten