Herijken rol en taken van je lokale belangenorganisatie, dorpshuis of vereniging

25 maart 2019

Ben je betrokken bij een lokale belangenorganisatie, dorpshuis of vereniging en heb je behoefte aan herijking van jullie belangrijkste rol en taken? Stimuland ontwikkelde een spel als ‘serious game’, dat intussen al in verschillende dorpen is gespeeld. Euthalia Langkamp uit Haarle is enthousiast: “Ruim 50 Haarlenaren deden op 14 maart mee. Aan de hand van het spel kwamen we echt tot een goed gesprek over wat er nodig is. Concreet èn zinvol voor zowel het dorp als voor het plaatselijk belang zelf.” 

Veel taken en weinig handjes
“We merken in onze contacten met plaatselijk belangen (PB’s) en dorpsraden dat de samenleving sterk aan het veranderen is, wat effect heeft op het functioneren van deze lokale belangenorganisaties”, zo vertelt Giny Hoogeslag, projectmedewerker bij Stimuland. “Taken veranderen op inhoud, maar ook merken we dat PB-leden vaak overvraagd worden, zowel vanuit het dorp zelf als van daarbuiten. Veel PB-leden krijgen daardoor het gevoel structureel tekort te schieten. En daarmee wordt het bovendien knap lastig om mensen te vinden die in het bestuur van een PB zitting willen nemen. Er is behoefte hebben herijking: bepalen wat je belangrijkste rol en taken zijn, op basis van draagvlak èn – ook belangrijk - behapbaar. Met het spel bepaal je in ongeveer een uur samen duidelijk wat je doet. Duidelijk voor iedereen.”

Leefbaarheid maak je met elkaar
Het rol en positie spel dat Stimuland ontwikkelde is inmiddels al in veel dorpen gespeeld. Onlangs nog in Haarle. “Op de jaarvergadering op 14 maart hebben we zo'n 55 Haarlenaren mogen begroeten. Er was ruimte voor gezonde discussie over de vele onderwerpen die Plaatselijk Belang in behandeling heeft. Het tweede gedeelte werd begeleid door Stimuland om door de Haarlenaren te laten bepalen welke rol van Plaatselijk Belang Haarle wordt verwacht. Met een kleiner wordend bestuur is het steeds lastiger om aan alle vraagstukken in het dorp aandacht te besteden. Giny Hoogeslag en Mirjam Arends van Stimuland hebben met behulp van een kaartspel de belangrijkste functies boven tafel weten te krijgen. Leefbaarheid maak je met elkaar!”, aldus Plaatselijk Belang Haarle. 

Ook aan de slag?
Wil je ook meer helderheid over de belangrijkste rol en taken voor jouw lokale belangenorganisatie, dorpshuis of vereniging? Je kunt het spel van Stimuland met en zonder begeleiding aanvragen. Zonder begeleiding kost het spel € 17,50 per stuk, inclusief BTW en exclusief verzendkosten. Meer  weten? Kijk op www.stimuland.nl/tools of neem contact met ons op via info@stimuland.nl of (0529) 47 81 80.


« Bekijk alle nieuwsberichten