Europass maakt competenties opgedaan bij vrijwilligerswerk inzichtelijk

9 oktober 2014

Medio september reikte Jasper Nickmann, vanuit Stimuland werkzaam als coördinator Plattelandsjongeren Gelderland, de eerste Europass certificaten uit aan jongeren die zich vrijwillig inzetten voor een jongerenvereniging. Dit certificaat toont aan met welke competenties een vrijwilliger ervaring heeft opgedaan tijdens het uitoefenen van vrijwilligerswerk. Op deze manier wordt vrijwilligerswerk en de daarbij opgedane ervaringen zichtbaar gemaakt. En dat kan helpen bij het verkrijgen van studiepunten of bij de zoektocht naar werk.

Online aanvragen
Vrijwilligers van Plattelandsjongeren Gelderland (PJG) en van verenigingen aangesloten bij PJG kunnen online een Europass aanvragen. De aanvrager moet aangeven met welke competenties hij of zij ervaring heeft opgedaan en in welke situatie. Om de juiste competenties in beeld te brengen wordt gebruikt gemaakt van het competentiemodel Kenniscentra Beroepsonderwijs bedrijfsleven.

Blijven ontwikkelen en bewustwording vergroten
Vrijwilligers worden bij het aanvragen van de Europass gestimuleerd na te denken over wat ze concreet gedaan hebben, wat het resultaat van hun handelen is en wat ze de volgende keer mogelijk anders zouden doen. Op deze manier zorgt PJG ervoor dat vrijwilligers zich blijven ontwikkelen tijdens hun vrijwilligerswerk en dat zij zich bewust worden van de opgedane kennis en ervaringen.

Meer weten?
Wilt u meer weten over de Europass of over de activiteiten van Plattelandsjongeren Gelderland? Neem contact op met Jasper Nickmann via jasper.nickmann@pjgelderland.nl of (0529) 47 81 80.

 


« Bekijk alle nieuwsberichten