Effecten van gemeentelijke en provinciale investeringen

25 juni 2018

Op donderdag 14 juni boog een groep Overijsselse kerncontactambtenaren en mensen met een vergelijkbare functie zich in een training  over het effect van hun financiële instrumenten. In de vorm van subsidies stellen de provincie en gemeenten regelmatig geld  beschikbaar voor lokale initiatieven. Omdat we dat met zijn allen goed en nuttig vinden. Maar hoe weten we nou of dat echt goed besteed geld is? Het is immers wèl gemeenschapsgeld, dus we moeten er zuinig mee omgaan.

De Universiteit Twente (UT) is op dit moment bezig met het onderzoeken en monitoren van de effecten van het programma Sociale Kwaliteit van de provincie Overijssel. In de training zijn de eerste inzichten gedeeld en nieuwe vraagstukken besproken. Dit gebeurde onder leiding van Margreet Hogenkamp (projectleider Sociale Kwaliteit bij provincie Overijssel) en Sjoerd de Vries (docent en onderzoeker bij Universiteit Twente).

Nòg betere initiatieven
Je wilt niet per se dat het ene initiatief precies die ene activiteit heeft georganiseerd, maar dat je bijdraagt aan een beweging van initiatieven naar een leefbare gemeenschap. En het liefst wil je ook nog dat de initiatieven al gelijk kunnen profiteren van het monitoren. Dus dat het niet een moetje is en wordt ervaren als ‘we moeten nog de verantwoording schrijven’, maar dat je er gedurende het proces wat aan hebt en je het initiatief nòg beter kan maken.

Netwerkanalyse
Eén van de instrumenten die gebruikt kan worden is de netwerkanalyse. Hiermee kun je laten zien welke verbindingen er zijn in een gemeenschap. Je kunt er ook mee zien waar een initiatief echt iets extra’s teweeg kan brengen, door ‘gaten’ in de netwerken te dichten. Eén van de eerste stappen waar de UT nu mee bezig is, is om begrippen die we allemaal gebruiken te operationaliseren. Hoe meet je bijvoorbeeld het begrip eigenaarschap? Dat kan door vragen te stellen als: Wie staan er achter dit plan? Wie investeert er tijd in? Willen jullie er ook zèlf geld in investeren? Zijn jullie er als gemeenschap trots op?

Lust in plaats van last
In de training bleek dat gemeenten met vergelijkbare kwesties worstelen. Er zijn zó veel mooie initiatieven. Maar soms zijn het ook vrij standaard activiteiten zoals bijvoorbeeld dorpsjubilea die achteraf een groot effect blijken te hebben. Daarnaast is het puzzelen wat je rol als ambtenaar is. Aan de ene kant wil je de besteding van geld verantwoorden, maar je wilt ook loslaten en vertrouwen geven. Uiteindelijk blijkt dat initiatieven wèl degelijk blij zijn met interesse en welgemeend advies. Dus als monitoring op die manier kan worden vormgegeven, is het geen last maar een lust.

Vervolgbijeenkomst in najaar
Tijdens de training bleek dat gemeenten, provincie en UT graag samen verder willen praten over monitoring. Zeker als de UT nog weer meer resultaten te delen heeft uit de cases die nu opgestart worden. In het najaar komt er dus een vervolg. Wil je bij deze vervolgbijeenkomst aanhaken?  Stuur dan een mailtje naar info@stimuland.nl. Wij zorgen er dan voor dat je een uitnodiging ontvangt.

 


« Bekijk alle nieuwsberichten