Durf te Doen festival boordevol sociale experimenten

5 december 2017

Op 8 december staat Luttenberg in het teken van sociale experimenten. Hier komen op het Durf te Doen Festival initiatiefnemers samen die zich sterk maken voor het ‘goede leven’ in Overijssel. Ook Martijn Wubbolts van de Deventer Stichting Tevreden Spelen. Zijn mening is duidelijk: “Buurten, dorpen en steden zijn onze gedeelde leefruimtes: we moeten er fundamenteel anders mee omgaan. Nieuwe methodes, veranderende samenwerking tussen inwoners en overheid en een andere kijk op ruimtelijke planning. Samen werken aan sociale kwaliteit gaat met vallen en opstaan. Het maakt elke partij kwetsbaar en dat is mooi!”

Wubbolts, een sociaal ondernemende ZZP’er, maakt zich –samen met een groeiende groep Deventernaren sterk voor het behoud, onderhoud en het omvormen van 88 openbare speelplekken. De gemeente gaat het traject in tot 2026. “Juist door de omvang en de duur biedt dit initiatief unieke kansen. Het betekent iets voor de kwaliteit en (be)leefbaarheid in buurten.”

Op het Durf te Doen Festival onthult Wubbolts hoe succes en tegenslag elkaar daarbij afwisselen. “Je denkt: het gaat om een wipkip; maar er schuilt een complexe wereld achter. Als een buitenspeelplaats dreigt te verdwijnen, kom je juist met de buurt in gesprek. Wat willen we met deze buurt? Wat is voor de buurtgenoten belangrijk? Hoe kan men zelf bijdragen? Wie wil welke talenten inzetten voor de buurt?” Ook als gebruiker wordt er iets van je verwacht. De gemeente/overheid hoeft hiervoor niet het initiatief te nemen. We experimenteren met verschillende vormen van burger- en overheidsparticipatie.”

 “Het buurtgesprek resulteerde al in enthousiaste bewoners die zich ontpoppen tot een soort wijkcoördinator. Ondernemende hoveniers en klusjesmannen uit de wijk die elkaar vinden op de speelplek en nu samen ook andere projecten aanvliegen. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt die een positieve draai aan hun leven geven. Studenten van Saxion en Universiteit Twente die onderzoek doen naar de maatschappelijke waarde van buitenspelen. Bewoners die samen groenonderhoud doen tegen een vergoeding per m2, waarmee ze sparen voor de jaarlijkse buurtbarbecue. En dat dus allemaal rondom die wipkip!”

Het Durf te Doen Festival wordt georganiseerd door ASK Overijssel. Dit is een nieuw open netwerk waar denkers en doeners kennis en inspiratie over sociale initiatieven komen halen en brengen. Wubbolts: “ASK Overijssel ondersteunt mij met de businesscase en het ontdekken van het waardemodel van het initiatief. Door het ASK-netwerk kwam ik in contact met de juiste mensen. ASK legde voor mij de eerste verbinding met de Universiteit Twente. Ik kwam ook in contact met gelijksoortige initiatieven in andere gemeenten.”

“Als doener met een goed idee sta je als een fanatiekeling met een kapmes de weg te effenen door het bos heen. ASK Overijssel laat mij soms even stilstaan en zorgt dat ik om me heen kijk. Ik zie ineens van alles in dat bos. Andere mensen bijvoorbeeld. ASK laat op die manier paden kruisen. Als je iets nieuws doet, komt er zoveel op je af. Het is dan essentieel voor je eigen succes dat je vanuit andere invalshoeken input krijgt. Zo maken we Overijssel samen sterk!”

Ook deelnemen? Dat kan nog steeds. Geef je op via AANMELDEN


« Bekijk alle nieuwsberichten