Democratie is van ons allemaal: D’RAN!

18 juni 2019

Stichting Twentement organiseerde in samenwerking met veel regionale partners in mei een tweedaags festival over democratie: D’RAN! Stimuland leverde beide dagen een bijdrage aan het festival omdat wij net als de organisatoren vinden dat democratie te belangrijk is om alleen aan politici over te laten. Democratie is van ons allemaal! Samen maken we ons land. Of het nou bij de verkiezingen is of in je eigen wijk, dorp of straat. Democratie moet je doen. D’RAN dus!

D’RAN stoan, dat is wat Stimuland doet. We zijn al jaren bezig met participatie op allerlei gebied: van wijk tot provincie en van het begeleiden van kulturhusen en andere multifunctionele accommodaties tot ondersteuning bij het maken van omgevingsvisies. Reden waarom de D’RAN festivalorganisatie Stimuland benaderde om mede invulling te geven aan het festival.

D’RAN met behulp van spellen en methodieken
En zo verzorgde Stimuland samen met de provincie Overijssel op de eerste dag een aantal workshops met behulp van. spellen en methodieken die zij ontwikkelden om invulling te geven aan lokale en provinciale democratie. In meerdere sessies begeleidde de provincie de serious game ‘Blik op bestuur’ en het democratiespel ‘Overijssel doet mee’. Onder leiding van Stimuland speelden de deelnemers aan de workshops het spel ‘Rol en positie’ voor lokale belangenorganisaties en ‘Waardewijzer’ voor het maken van een omgevingsplan. Stuk voor stuk actuele onderwerpen die op veel plekken in Overijssel spelen. De spellen en methodieken hebben hun toegevoegde waarde al op meerdere plekken in onze mooie provincie bewezen. Niet verwonderlijk dus dat de workshops tijdens D’RAN aansloegen: je leert toch het snelst door te doen!

D’RAN met behulp van de 4D-aanpak
Op de tweede dag deelde Stimuland samen met de Twentse Noabers kennis en informatie over de 4D-aanpak. Deze aanpak ontwikkelde Stimuland in opdracht van de provincie Overijssel om maatschappelijke initiatieven een steuntje in de rug te bieden en zo de provincie mooier te maken. Een goede zet, want maatschappelijke initiatieven spelen een belangrijke rol bij het invullen van de lokale democratie. Naast de vele theoretische onderdelen van het festival boden Stimuland en Twentse Noabers een plek waar de handen uit de mouwen gestoken werden. In de tent met de toepasselijke naam ‘De Aanpak’ hielden we een festivaleditie van het spreekuur Maatschappelijke Initiatieven On Tour. Sinds oktober 2018 is er bijna elke maand wel ergens in de provincie een 4D-spreekuur waar initiatiefnemers hun kennis en/of netwerk kunnen vergroten via de specifiek hiervoor aangestelde 4D-makelaars. Het spreekuur is er voor iedereen met een idee voor de eigen buurt, wijk, omgeving, dorp of stad. De 4D-makelaar denkt mee over de volgende stap in je plan. Biedt netwerk en kennis en kan bij plannen in een vergevorderd stadium ook meedenken over financiering. Of misschien is er eerst al wat startgeld nodig, of juist advies over aansprakelijkheid, vergunningen of subsidies. De 4D-makelaars helpen initiatiefnemers op weg om goede ideeën te realiseren.

D’RAN: nu en later
De workshops met de spellen en methodieken werden goed bezocht. Voor de speciale festivaleditie van het 4D-spreekuur had een aantal initiatiefnemers van tevoren een afspraak gemaakt; anderen liepen spontaan binnen. Dat laatste had nog iets meer mogen zijn, maar voor een eerste keer D’RAN was het een mooie aanloop. Dit was de eerste keer dat het festival D’RAN! is gehouden: komende jaren wil het doorgroeien naar het grootste democratische event in Overijssel. Samen met de provincie Overijssel en Twentse Noabers hebben wij met veel plezier bijgedragen aan de aftrap! Het D’RAN festival bood naast een grote hoeveelheid workshops nog tientallen andere events over (nieuwe) democratie. Een uitgebreide impressie is de vinden op www.dranfestival.nl .

Meer informatie
Wil je meer weten over de democratische spellen en methodieken of over de 4D-aanpak en de 4D-makelaars? Neem contact op met Ed Wezenberg, projectleider bij Stimuland via 06 - 13 48 85 91 of ewezenberg@stimuland.nl.


« Bekijk alle nieuwsberichten