Cursus burgerkracht in Overijssel

9 oktober 2014

De overheid trekt zich terug en bewoners zijn aan zet om eigen initiatieven te ontplooien: van het zelf inrichten van je straat tot het exploiteren van je dorpshuis of bijvoorbeeld het organiseren van lokale zorg. En dat noemen we dan ‘burgerkracht’. Een mooie beleidsterm, maar burgerkracht bestond al lang voordat er beleid over werd gemaakt. Toch? Of is het niet meer dan een hartenwens van beleidsmakers: als je er maar ècht in gelooft…. Tijd voor een reality check. Daarom organiseren wij in samenwerking met de Overijsselse Vereniging van Kleine Kernen een serie van drie bijeenkomsten in oktober en november. Met handreikingen voor de doeners èn denkers, beleidsmakers èn initiatiefnemers.

Voor wie?
De cursus wordt georganiseerd voor lokale initiatiefnemers, ambtenaren en bestuurders van provincie en gemeenten en voor overige belangstellenden.

Deelname is gratis
In de bijeenkomsten is er volop ruimte om onderling te sparren en nieuwe ideeën op te doen. Deelnemen aan alle drie de bijeenkomsten is niet verplicht; sluit vooral daar aan, waar uw belangstelling naar uit gaat. En het mooie is: aan uw deelname zijn geen kosten verbonden!

Data en inhoud

 • 30 oktober, 19.30-22.00 uur: Macht en relaties
  Dorpshuis Lierderholthuis, Lierderholthuisweg 49a
  Wie bepaalt, hoe werkt democratie, wie neemt de beslissingen? Bij wie moet u zijn? Wanneer en hoe heeft u invloed? Wat is er daarin veranderd? PvdA-statenlid Tijs de Bree kent het politieke klappen van de zweep regionaal en provinciaal en – niet onbelangrijk - weet daarnaast als inwoner van Laag Zuthem hoe het in een klein dorp werkt.
 • 10 november, 19.30-22.00 uur: Wat is burgerkracht?  
  Brookshoes Bornerbroek, Past. Ossestraat 21
  Wie doet wat en waarom? Hoe ver gaan overheden en inwoners? Zijn er grenzen? Joop Hofman is als directeur van participatiehuis de Rode Wouw een deskundige als het gaat om Burgerkracht. Hij werkt ontregelend, pragmatisch en verfrissend. Zijn verhaal is inspirerend, zowel voor ambtenaren en bestuurders als voor lokale initiatiefnemers.
 • 18 november, 19.30-22.00 uur: Ik ben toch zeker Sinterklaas niet!
  MFA De Belte Nieuw Heeten, Zwarteweg 24
  Onder leiding van de goedheiligman krijgen we inzicht in de verlanglijstjes van deelnemers. We koppelen u op basis van uw wens aan een adviseur of ervaringsdeskundige. Met hem of haar kunt u ter plekke sparren over de volgende praktische stap die u kunt zetten: wat heeft u nodig om ook anderen in beweging te krijgen? Of misschien bent u die ervaringsdeskundige en wilt u met een ander meedenken. Al zijn we niet de Sint; we kunnen elkaar wel degelijk iets geven.

 
Meer informatie
Wilt u meer weten of zich direct aanmelden voor (één van) de bijeenkomsten, stuur dan een mail naar info@stimuland.nl.

 


« Bekijk alle nieuwsberichten