Congres Duurzaam Anders: anders kijken, denken en doen

16 oktober 2013

Eind september lieten circa 50 vertegenwoordigers van dorpen, gemeenten, politieke partijen, natuur- en/of milieuorganisaties en individuele inwoners van Overijssel zich inspireren met betrekking tot het thema duurzaamheid. Johan Wempe van Saxion Kenniscentrum Leefomgeving trapte de bijeenkomst af met een betoog over de circulaire economie. Volgens Wempe ligt de grootste uitdaging op het gebied van duurzaamheid erin om te gebruiken wat er is en te denken in termen van meervoudige benutting. ’s Middags gingen de deelnemers in twee workshoprondes met elkaar in gesprek over onderwerpen als de samenwerking, overeenkomsten en verschillen tussen vrijwilligers en professionals, een auto delen, volhoudbaar bouwen en anders groeien.


De interactieve workshops werden verzorgd door Erik van Marissing van Verwey-Jonker Instituut, Vincent Overvelde van Energie Overheid, Eberhard Dijkhuis van Hibertad en Liesbeth Engelsman van de provincie Overijssel. Tijdens de workshops gingen de deelnemers niet alleen met elkaar in gesprek, ze maakten ook kennis met nieuwe begrippen zoals de ‘Weconomy’ waarbij het er onder andere om gaat dat niet één iemand in een bedrijf of keten geld verdient, maar iedereen profiteert van een succes. Bij een van de workshops werden de deelnemers aangezet om letterlijk anders naar zaken te kijken, in dit geval met een 3D-bril. De opzet en uitvoering van het congres was anders dan anders. Dat werd nog eens benadrukt door het afsluitende programma-onderdeel: een wandeling met een gids door Nationaal Park Sallandse Heuvelrug.

De presentaties ter begeleiding van de workshops zijn bij Stimuland op te vragen, maar de echte toegevoegde waarde van het congres ligt natuurlijk in de interactie die gedurende de dag plaatsvond.

Het congres Duurzaam Anders is onderdeel van het project Duurzaam Dorp Overijssel. Binnen dit project worden gemeenschappen, wijken en dorpen door Stimuland en Saxion begeleid bij het realiseren van hun plannen op het gebied van duurzaamheid. Het congres Duurzaam Anders werd in opdracht van de provincie Overijssel georganiseerd door Natuur en Milieu Overijssel, Saxion en Stimuland.

Meer weten over het project Duurzaam Dorp Overijssel of het congres Duurzaam Anders? Bel met (0529) 47 81 80 en vraag naar onze projectmanager Bert van der Woude.


« Bekijk alle nieuwsberichten