Babke Roeterdink over het benutten van de kracht van plattelandsjongeren

24 september 2018

Verschillende bronnen wijzen erop dat plattelandsjongeren wegtrekken naar de grotere steden. Toch kom ik tijdens mijn werk veel jongeren tegen die trots zijn op het landelijk gebied en graag willen blijven wonen in hun dorp, streek of de regio. Maar is er voor hen voldoende en geschikt werk op het platteland? Is de juiste infrastructuur aanwezig om eventueel iets verder te rijden naar hun droombaan? Zijn er genoeg passende woningen? Wij gaan op zoek naar de antwoorden.

Wie ‘wij’ zijn? In dit geval Plattelands Jongeren Gelderland (PJG), een overkoepelende vereniging door en voor jongeren van het Gelderse platteland. Namens Stimuland zet ik me daar samen met mijn collega Mirjam Arends en oud-collega Ellen de Lange met heel veel plezier voor in. Bij PJG zijn 23 lokale jongerenverenigingen aangesloten met ruim 1.400 leden en 168 actieve bestuursleden. Verenigingen, die bestuurd worden door vrijwilligers: stuk voor stuk actieve jongeren die op lokaal niveau diverse activiteiten, evenementen en bijeenkomsten organiseren. PJG brengt op verschillende manieren de regionale jongerenverenigingen met elkaar in verbinding. Onze rol varieert daarbij van initiëren tot stimuleren en begeleiden. Om ook in de toekomst de kracht, creativiteit, enthousiasme en betrokkenheid van plattelandsjongeren te benutten, is het belangrijk sterke jongerenverenigingen te behouden.

Pak An
Afgelopen jaar kwam PJG in contact met Stichting Pak An. We zijn beide nieuwsgierig naar wat er bij Achterhoekse jongeren speelt en waarom ze bijvoorbeeld over 15 jaar nog in deze regio wonen. Bovendien worden de beste ideeën om de leefbaarheid op het platteland te vergroten - feesten, evenementen, maar ook ideeën op het gebied van wonen en dergelijke - vaak bedacht door mensen onder de 30. Deze ideeën en initiatieven, maar ook vragen halen wij graag bij de jongeren op! Daarvoor maakt Stichting Pak An en PJG deze herfst een tour langs vijf keten in de Achterhoek. Gezelligheid bij dit bezoek staat voorop. Natuurlijk denken Pak An en PJG graag mee met jongeren met een goed idee of initiatief. En wie weet kunnen we ook nog helpen bij de financiering.

Meer weten?
Wil je meer weten over de aanpak, de rol van Babke en haar collega’s of wil je ook graag gebruik maken van hun kennis en ondersteuning? Neem dan contact op met Babke Roeterdink via info@stimuland.nl of (0572) 47 81 80.


« Bekijk alle nieuwsberichten